Otázky a odpovědi
1. Na jaké bázi funguje plasmový generátor?
Plasmový generátor je experimentální vědecký přístroj a nenahrazuje lékařskou péči, není to zdravotnický přístroj, stále se vyvíjí. Generuje frekvence zacílené na podporu orgánů nebo na eliminaci patogenů v orgánech na základě vědeckého výzkumu Dr. Rife.
Plasma se jmenuje proto, že doktor Rife pracoval s mikroskopem, kde sledoval v plasmě (krvi) bakterie a došel ke zjištění, že daný patogen se pohybuje na určité frekvenci a je možné ho eliminovat při použití stejné frekvence, čímž dojde k okamžitému zastavení množení a buňka se začíná ozdravovat.
Plasma se skládá ze dvou komponentů:
1. mozek plasmy s počítačem, generátor
2. funkční trubice, ve které je lampa se směsí vzácných plynů generujících tyto frekvence do prostoru
Rifeho metodika jde přes sliznici střev, kosti a DNA.
2. Kdy je vhodné terapii vyhledat?
Tento přístroj umí během několika desítek minut zjistit Vaši patogenní zátěž. Dalším krokem je pak sestavení cílené terapie přímo pro Vás. Během dalšího sezení příčinu Vašich obtíží zredukujeme. Zjištěné patogeny se pomocí frekvencí odstraňují tím, že je jejich životní funkce včetně množení narušena, přestávají fungovat a postupně hynou. Vy si mezitím můžete přečíst knížku, odpočívat nebo se dívat na film. Po proceduře se doporučuje zachovat klidový režim.
3. Příklady, kde mohou frekvence pomoci
- Angína, kašel, bolest v krku, rýma, zánět středního ucha
- Laskavé frekvence, které neodstraňují patogenní zátěž, ale podporují tělo a pomáhají navrátit se k jeho normální funkci. Jednotlivé orgány dle TČM se dají podpořit ve správný čas.
- Zhoršené vidění, otoky víček, ječná zrna, řezání/pálení v očích
- Borelióza
- Problémy s menstruací
- Záněty močového měchýře, různé formy vaginálních výtoků, svědění, pálení
- Problémy se zažíváním, průjmy, záněty žaludku
- Problémy spojené s pohybovým aparátem, revmatoidní artritida
- Lupénka, ekzémy
- Hojení ran po operacích, po extrakci zubů (zejména osmičky, nebo komplikované zákroky)
- Hojení popálenin,
- Při otravě jídlem
- Eliminace nežádoucích dopadů očkování, jednotlivé covid vakcíny a následky po prodělání covidu
- autointoxikace, detoxikace od těžkých kovů,
4. Jak probíhá individuální terapie?
Začneme krátkým rozhovorem a popisem vašich potíží, se kterými přicházíte. Následuje volba okruhu, ve kterém budeme patogeny skenovat a zjišťovat jejich přítomnost.
Při skenování je ideální odložení kovových věcí, pokud to lze. Není potřeba se vysvlékat, pouze být po dobu měření v klidu, bez telefonu, protože i jeho signály mohou rušit měření. Ideální je také nemluvit a být v místnosti sám.
Jeden okruh se obvykle skenuje několik minut. Po zjištění výsledku skenu si domluvíme vhodný termín pro započetí samotné terapie. Ta pak obvykle trvá cca 3 hodiny a její opakování závisí na konkrétním problému a míře zátěže. Ale aby byl účinek maximální ideální je počítat se 3 - 4 terapiemi za týden.
Samotná terapie pak probíhá ve studiu, kde je klient sám (pokud neprovádíme společnou terapii či podpory a harmonizace).
Je možné při ní pracovat na PC, mobilu, číst, sledovat TV, pít a jíst. Důležité je být v blízkosti plasma generátoru, který vydává zvolené frekvence do prostoru. Během a po samotné terapii doporučuji navýšit pitný režim, enzymatickou stravu (ideálně nasadit enzymi v podobě probiotik a prebiotik se kterými vám ráda poradím a také je důležité relaxovat.
5. Kdy nelze přijít na frekvenční terapii?
V případě těhotenství se tato metoda nedoporučuje a také neprovádím terapii lidem, kteří mají kardiostimulátor. Jinak není problém bez omezení věku, míry a dalších parametrů :). Mám skvělé zkušenosti i s miminky, mimochodem používám plasma generátor od narození u obou svých dětí.
6. Může mít tato metoda nějaké nežádoucí účinky?
Říkáme, že je vše dovoleno. Veškeré čistící procesy jsou přínosem k ozdravení těla. Může se spustit rýma, zvracení, průjem, zápach v moči a častější močení. Je moje povinnost na tyto procesy upozornit, ale po většinou je většina lidí max unavená, protože regenerace buněk trvá x dní.. Ať už se odehraje jakýkoliv proces po plasmě, má to tak být a je to proces vyvedení patogenů z těla ven. Obvykle se dostanou do krve a vyloučí se klasickou cestou z těla ven. U malých dětí je skvělé pozorovat dílo v nočníku.
7. Co je to Access Bars
Samotné sezení probíhá v leže na lehátku. Jedná se o jemnou techniku, kde se postupně dotýkáme jednotlivých bodů na hlavě. Každý bod souvisí s různými oblastmi života jako jsou vztahy, peníze, práce, kreativita, zdraví, naděje, sny a komunikace. Těchto bodů je na hlavě celkem 32. Dochází ke zrušení našich omezení, které si podvědomě ve svém životě vytváříme a které nám brání žít šťastnější život. Odchází vše, co už je připraveno, aby z vašeho života odešlo. Sezení trvá obvykle 60 - 90 minut. Je vhodné ho pravidelně opakovat.
Tato technika je vhodná i pro děti, kterým pomáhá snížit míru stresu, hyperaktivitu anebo se vyrovnat s traumaty. Vhodná pro autisty a lidi s Alzheimerovou chorobou
Celkový stav těla a duše se zharmonizuje podle Vašich vnitřních priorit.
8. Jaký přínos může mít tato metoda u vás?
- Uvolnění stresu a napětí
- Pomoc při obtížných životních situacích
- Odbourání únavy a vyčerpanosti, zvýšení životní energie
- Odstranění bolestí různých částí těla
- Odstranění nemocí jako jsou migrény, alergie, astma, ekzémy
- Nastartování samoléčebných procesů v těle, zrychlení hojení a rehabilitace po lékařských zákrocích či úrazech
- Odstranění psychických problémů jako je deprese, úzkosti, strachy, vyhoření
- Snížení hyperaktivity u dětí
- Celkový rozvoj osobnosti na psychické i fyzické úrovni
9. Střeva jako druhý mozek.
Střeva mají zodpovědnost za řadu důležitých reakcí a procesů v našem těle. S mozkem jsou střeva ve vzájemném propojení, komunikují spolu a ovlivňují se. Osa mikrobiota-střevo-mozek představuje složitý komunikační systém. Probíhá komunikace a ovlivňování mezi trávicím traktem a centrálním nervovým systémem. Mikroby produkují různé neuroaktivní látky, které ovlivňují mozek, naši psychiku, náladu a naše chování. Ve střevě se také produkují různé hormony, například hormon štěstí serotonin a spánkový hormon melatonin.
90% informací se posílá ze střeva do mozku a pouze 10% informací z mozku do střeva.. tak kde je ten náš mozek? Pokud špatně spíte, máte deprese, špatné zažívání, kožní problémy, autoimunitní onemocnění.. -> začněte od střeva!
10. Probiotika vs. Prebiotika
Probiotika jsou živé organismy (bakterie a kvasinky), které pomáhají nastavit v našich střevech rovnováhu. Chrání a regulují náš trávící trakt a imunitní systém.
Prebiotika jsou vláknina, která slouží jako potrava pro bakterie. Rozpustná prebiotická vláknina zlepšuje vstřebávání živin a kvalitu střevní mikroflóry. Prebiotika podporují růst přátelských bifidobakterií i laktobacilů ve střevech.
Lajcky řečeno, prebiotika jsou žrádlo pro bakterie, které osidlují naše střevo. Tudíž nemá smysl doplňovat prebiotika, tam kde chybí probiotika. Nejprve je tedy důležité nasadit vždy probiotika nebo si nechat udělat rozbor střevní mikroflóry.
11. Co vše může způsobovat disbióza ve střeve? Co je to imunita?
Věděli jste, že zdraví vašich střev ovlivňuje nejen trávení, ale i imunitu, energii, náladu a dokonce i kvalitu spánku? Když je střevní mikrobiom v nerovnováze (tzv. disbióza), může to způsobit celou řadu potíží – od trávicích problémů a únavy až po kožní potíže, alergie či změny nálad, deprese, autoimunitní onemocnění, obezitu atd..
Víte, že 80 % našich imunitních buněk sídlí ve střevech a jejich prostřednictvím střevní mikrobiota ovlivňuje funkce všech systémů lidského těla? V našich střevech se tvoří 90-95 % serotoninu, a tak střeva ovlivňují i to, jakou máme náladu. Zdravý mikrobiom je pro celkové zdraví a pohodu prospěšný. Mikrobiota představuje první obrannou linii našeho imunitního systému.
Střevní dysbióza je vlastně nerovnováha mezi bakteriemi, které nám prospívají, oproti bakteriím, které nám škodí.
12. Proč potřebujeme vlákninu a je opravdu prevencí rakoviny?
Vláknina prevence rakoviny a správné funkce střev.
- 🌱příznivě ovlivňuje zažívání
- 🌱udržuje tlusté střevo v kondici
- 🌱navozuje pocit sytosti
- 🌱prodlužuje dobu vstřebávání některých živin (výhoda u sacharidů)
- 🌱upravuje průjem, zácpu, syndrom dráždivého tračníku a prevence hemeroidů
- 🌱pomáhá vylučovat z těla toxiny a rakovinotvorné látky
- 🌱snižuje hladinu krevního cukru
- 🌱snižuje hladinu krevního cholesterolu
- 🌱pomáhá při hubnutí
- 🌱účinná při prevenci žlučových kamenů
- 🌱důležitá složka pro probiotické bakterie, které sídlí v našem zažívacím traktu
- 🌱tím, že vláknina pomáhá udržovat čistá střeva, ovlivňuje vstřebávání důležitých látek pro naše zdraví
Příjem vlákniny je důležitý nejen pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, kolorektálního karcinomu i vzniku cukrovky. Také pro správné nastavení imunitního systému organizmu a psychiky člověka.
Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.
Vláknina nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, přesto je pro naše zdraví velmi důležitá.Tato významná složka potravy je velmi obtížně stravitelná. Existuje rozpustná a nerozpustná. Mezi její základní vlastnosti patří, že dokáže zvětšit svůj objem tím, že na sebe váže vodu. Tuto výhodu ocení lidé zejména při hubnutí. Nabobtnáním způsobuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu. Vláknina také působí jako přirozený kartáč na střeva. Čistí zažívací trakt a při detoxikaci organismu na sebe váže uvolněné toxické látky, aby mohly být tyto toxiny vyloučeny z organismu.
Zdravá střevní mikroflóra znamená lepší obranyschopnost a efektivnější vstřebávání živin, což podporuje správný růst a vývoj. Navíc zdravá střeva mohou pomoci při prevenci zažívacích potíží, jako je zácpa, nadýmání nebo průjem, které u dětí často vznikají. Střevní mikroflóru můžeme ovlivnit kvalitními potravinami, probiotiky či prebiotiky.
13. Co všechno může způsobovat propustné střevo? A jak se to stane?
Potraviny plné rafinovaných cukrů, nezdravých tuků, konzervačních látek a barviv podporují při dlouhodobé konzumaci syndrom zvýšené propustnosti střev nebo i rozvoj dalších střevních onemocnění. Toto se projevuje trvalou, "tichou" zánětlivou aktivitou ve střevě.
Syndrom propustného střeva je pouze výsledkem několika málo chyb, kterých se v průběhu života dopouštíme. Jaké přesně to můžou být chyby? V první řadě je to špatná skladba stravy. Z těch největších chyb ve stravování je velké množství kofeinu, cukru, geneticky modifikovaných potravin, umělých sladidel a přísad, konzervační látky a barviva, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, trans nebo hydrogenované tuky, veškerá zpracovaná jídla a balené bezlepkové potraviny, které mohou obsahovat přidané cukry. Se špatnou skladbou našeho jídelníčku jde ruku v ruce i deficit některých důležitých živin, které získáváme především z našeho pestrého jídelníčku, popřípadě také z doplňků stravy.
Syndrom propustného střeva je onemocnění a jak už jeho název napovídá, nastává, když toxiny a škodlivé látky "prosakují" střevními stěnami do krevního řečiště. Ve zdravém střevě při trávení se nejprve potrava rozkládá a poté živiny prochází stěnami do krevního řečiště. Pokud dojde ke změně propustnosti střevní výstelky, umožní to i průchod toxinům, bakteriím a cizím látkám. Studie spojují zvýšenou střevní propustnost s několika chronickými a autoimunitními chorobami, včetně diabetu 1. typu a celiakie.
14. Co způsobuje zácpu a nadýmání?
Jednou z příčin je nedostatek trávicích enzymů!
Enzymy jsou malé molekuly, které se nacházejí v různých částech trávicího traktu. Každá skupina enzymů má svůj vlastní úkol, ale společně se starají o to, aby se všechny potraviny, které sníte, správně rozložily a vstřebaly.
Když je trávicích enzymů nedostatek, strava se dostává do tlustého střeva špatně natrávená. Zde pak začne kvasit a vznikající plyny způsobují problémy s nadýmáním, větry, křeče a žaludeční bolesti. KAŽDÝ LÉKAŘ VÝCHODNÍ, ALTERNATIVNÍ I CELOSTNÍ MEDICÍNY SE VÁS VŽDY NEJPRVE ZEPTÁ NA VAŠE ZAŽÍVÁNÍ. Potýkáte se se zažívacími potížemi po konzumaci sýra, salátu, cizrny či zelí? Myslíte si, že jediným způsobem, jak tyto problémy vyřešit, je vyřadit z jídelníčku všechny potraviny, které máte rádi? NENÍ Týká se vás jeden nebo více z těchto příznaků?
Poruchy zažívání, které přecházejí z jednoho extrému do druhého - od průjmu k zácpě
- Nevysvětlitelná žaludeční nebo střevní nevolnost, která občas vede až ke zvracení
- Kratší nebo delší období nechutenství
- Potřeba jít si po jídle zdřímnout
- Potíže s udržením zdravé hmotnosti (náhlý úbytek hmotnosti nebo omezená možnost hubnutí)
- Bolesti břicha a žaludeční křeče
- Oslabený imunitní systém a časté nachlazení nebo virózy
- Zápach z úst vycházející ze žaludku
Od potravinových intolerancí až po příliš velký příjem vlákniny ve stravě, kterou váš zažívací trakt nedokáže zpracovat (přestože strava s vysokým obsahem NEROZPUSTNÉ vlákniny je pro vás velmi zdravá).
Příčinou vašich problémů není strava, ale trávení potravin, které jíte. KLÍČEM KE ZDRAVÉMU TRÁVENÍ JE ROZPAD STRAVY NA MIKROPRVKY A JEJICH SPRÁVNÉ VSTŘEBÁVÁNÍ. Trávení potravy začíná již v ústech. Jde o proces štěpení potravy na menší části, které může tělo absorbovat a využít pro přeměnu v energii, růst, obnovu buněk a další biologické procesy.
Trávicí enzymy - molekuly obsažené ve slinách, žaludku a střevech - hrají při trávení a štěpení potravy tu nejdůležitější roli. Enzymy nám také pomáhají při dýchání, podílejí se na vývoji svalstva, správné funkci nervů a odstraňování toxinů. (vitality)
Zažívací trakt má zásadní vliv na metabolismus stravy, zásobování buněk všemi potřebnými živinami, udržování silného imunitního systému, odstraňování odpadních a přebytečných látek z těla a mnoho dalšího.
15. Všechna probiotika i prebiotika v duhových lahvičkách obsahují benzan sodný, co to je, proč to tam je a může nám to nějak škodit?
Benzoan sodný (chemická sloučenina s chemickým vzorcem NaC₆H₅CO₂) je sodná sůl kyseliny benzoové, která se běžně používá jako konzervační látka. Patří do skupiny látek známých jako benzoáty a je široce využíván v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.
Mechanismus účinku: Benzoan sodný, jako konzervační látka, působí tím, že zabraňuje růstu mikroorganismů (bakterií, plísní, kvasinek). Jeho účinnost závisí na pH prostředí, přičemž je účinnější v kyselých podmínkách. Benzoan sodný působí na bakteriální membrány a narušuje jejich strukturu, což brání jejich rozmnožování. a velmi často je právě přínosem pro likvidaci patogenních bakterii v trávicím traktu u lidí.
Bezpečnost a regulace: V mnoha zemích je použití benzoanu sodného jako konzervační látky regulováno příslušnými zdravotními a potravinářskými úřady, např. Evropskou agenturou pro bezpečnost potravin (EFSA) nebo americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
Hlavní prospěšné vlastnosti benzoanu sodného:
Konzervační účinky
- Zabraňuje růstu mikroorganismů
- Benzoan sodný inhibuje růst bakterií, plísní a kvasinek. Díky tomu pomáhá prodlužovat trvanlivost potravin a nápojů, zejména těch, které mají nižší pH, jako jsou ovocné džusy, limonády, nakládané produkty a uzeniny. Účinnost v kyselém prostředí
- Benzoan sodný je obzvlášť účinný v kyselém prostředí (pH pod 7), což je důvod, proč se často používá v potravinách, které mají přirozeně kyselé pH (např. ovoce, džusy nebo zavařeniny).
Zlepšení bezpečnosti potravin: Při použití benzoanu sodného jako konzervační látky se zvyšuje bezpečnost potravin, protože se snižuje riziko bakteriální kontaminace, což by mohlo vést k otravám jídlem. V tomto ohledu je jeho použití důležité zejména pro produkty, které jsou náchylné k rychlému zkažení, jako jsou šťávy a nealkoholické nápoje.
Úloha v farmaceutických přípravcích: V některých farmaceutických výrobcích, jako jsou sirupy, masti nebo oční kapky, může být benzoan sodný použit k prevenci růstu mikroorganismů, čímž zajišťuje stabilitu a prodlužuje trvanlivost léků. To je klíčové pro udržení bezpečnosti a účinnosti těchto přípravků.Účinnost v kosmetických produktech: V kosmetice se benzoan sodný používá jako konzervant v různých výrobcích, jako jsou šampony, pleťové krémy nebo deodoranty. Pomáhá chránit produkty před mikrobiální kontaminací, čímž prodlužuje jejich trvanlivost a zajišťuje bezpečnost používání.Využití v průmyslu: V některých průmyslových aplikacích se benzoan sodný používá pro syntézu dalších chemických látek. Je to důležité pro výrobu různých sloučenin, které mají široké využití v chemickém průmyslu.
Důvody, proč je benzoan sodný prospěšný
Efektivita a nízké náklady: Benzoan sodný je cenově dostupný a efektivní konzervant. V porovnání s jinými konzervačními látkami, jeho použití v potravinářství i farmaceutických a kosmetických výrobcích je efektivní při zachování příznivé ceny pro výrobce i spotřebitele.
Stabilita: Benzoan sodný je stabilní látka, což znamená, že má dlouhou životnost a nemění svou účinnost ani při dlouhodobém skladování výrobků.Nízký toxický potenciál při správném použití: V normálních koncentracích je benzoan sodný považován za bezpečný pro lidské zdraví. Když je používán v souladu s regulacemi a bezpečnými limity , jeho toxický potenciál je nízký, což znamená, že může poskytovat přínos bez rizika pro zdraví.
Závěr:Benzoan sodný je velmi prospěšný, zejména jako konzervační látka, která chrání potraviny, nápoje a další produkty před mikrobiální kontaminací a prodlužuje jejich trvanlivost. Díky své nízké ceně a efektivnosti je široce používán v potravinářském, farmaceutickém i kosmetickém průmyslu. Pokud je používán v souladu s bezpečnostními předpisy, je pro spotřebitele bezpečný a jeho prospěšné účinky převažují nad potenciálními riziky.
Kapacity jako pan profesor Teplan nebo další lékaři kteří se na vývoji produktů. Harmonelo podílejí by si nezničili své letité pověsti na něčem co by lidskému zdraví škodilo.Firma Harmonelo sbírá ocenění po Evropě za kvalitu a přínos.
16. Můj názor na antibiotickou léčbu. A co všechno přehnané užívání může způsobit?
Na léčbu antibiotiky panují mezi veřejností často protichůdné názory, od jejich vyžadování při kterémkoliv banálním onemocnění až po jejich odmítání i v naprosto odůvodněných případech. Ve všech oblastech bývají extrémy na škodu. Ne jinak tomu je při užívání antibiotik. Naštěstí lze řadě problémů po užívání antibiotik předcházet vhodně zvolenými probiotiky. Ale může to trvat i několik let, než se střevní bakterie vrátí do normálu.
Obecně vzato, každá léčba antibiotiky znamená vážný zásah do složení střevní mikroflóry.. Narušení této probiotické bakteriální mikroflóry antibiotiky může vést k řadě zdravotních obtíží – od zhoršeného trávení potravin a vstřebávání živin, plynatost, zácpu nebo průjem až různé infekce trávicího traktu. Z dlouhodobého hlediska může narušením střevní mikroflóry docházet k oslabení celkového imunitního systému. Také k propustnosti střeva a následným autoimunitním nemocem. (samozřejmě po dlouhodobém užívání atb)
Probiotika mají protiinfekční účinky, stimulují imunitu, snižují riziko vzniku alergií a příznivě ovlivňují průběh zánětu.
Já osobně, nejprve řeším PŘÍČINU problému, eliminuji patogeny na plasma generátoru, vím přesně, které konkrétní se v těle nachází. A atb nejsou třeba. Dost často se u lékařů stává, že vlastně ani nevědí jakou konkrétní bakterii máte v těle a už máte napsaná atb.
Znám spoustu případů, kdy děti berou sedmá antibiotika na streptokoka a stále ho mají..
Kdy má 50 letý muž borelii a má do konce života užívat troje antibiotika..? Kdy další muž bere dva roky atb na vyléčení borélie a stále nic..? Lékaři zkoušejí, které zaberou, které budou lepší.. ? Já nevím jak vy, ale já nechci být pokusný králík. Tohle jsou naprosté propadáky zdravotnictví a každý rozumný člověk by se takové nepřiměřené léčbě měl bránit a ne slepě věřit. Zdraví máme pouze v našich rukách, nikdo jiný za něj zodpovědný není a čím dřív to pochopíme tím lépe se nám povede a i kvalita života bude jiná.
17. Co ovlivňuje náš mikrobiom?
Pozitivně
- Základem je kvalitní a pestrá strava ve formě ovoce, zeleniny, semínek, ořechů, luštěnin, obilovin (celozrnné), fermentovaných mléčných a rostlinných výrobků (kvašená zelenina, kimči, kysané zelí, kefír, kombucha, miso atd.).
- Důležitý je pravidelný pohyb, procházky či pobyt v přírodě.
- Dbejte na kvalitní spánek.
- Vyhýbejte se stresu, relaxujte a meditujte.
Negativně
- Kombinace znečištěného prostředí (také hnojiva, herbicidy, pesticidy) a nevhodného složení potravin (rafinovaný cukr, fast food, nasycené mastné kyseliny, alkohol) narušuje úroveň rozmanitosti střevního mikrobiomu. Vhodné nejsou ani jednostranné diety.
- Léky, zejména antibiotická léčba, narušují rovnováhu ve střevě a zvyšují tím riziko komplikací v běžném životě.
- Pozor na dlouhodobý stres, nedostatek pohybu a spánku.
- Spousta chemikálií, sterilní prostředí a velký důraz na hygienu.
18. Kontraindikace masáží - kdy je lepší zůstat doma?
1) masáž se neprovádí těhotným ženám v prvním trimestru těhotenství
2) při zánětlivých stavech kůže, infekcích a dalších poraněních
3) není vhodné masáž provádět při nemocech a nachlazení, protože stav se vždy zhorší
4) při menstruaci může dojít k prokrvení, tudíž k silnější menstruaci ( je na vašem uvážení)
Celková kontraindikace – kdy se masáž vůbec neprovádí:
- infekční, zánětlivá a horečnatá onemocnění (chřipka, rýma apod.)
- celkové vyčerpání, nadměrná fyzická námaha
- kožní a infekční choroby
- nádorová onemocnění
- záněty kloubů
- akutní úrazy
- poruchy krvetvorby, problémy se srážlivostí krve
- srdeční choroby – je nutná konzultace s lékařem
Částečná kontraindikace – vynechání určitých částí těla:
- kůže postižená hnisavým zánětem nebo plísňovým onemocněním
- místa čerstvých poranění, porušení celistvosti kůže, spálenin či modřin
- oblasti s křečovými žilami, bércovými vředy nebo zánětem žil
- břicho v období těhotenství, menstruace nebo bolestí břicha
- u vysokého či nízkého krevního tlaku, cukrovky a epilepsie je doporučena konzultace s lékařem